Epres trtorta
2005.02.01. 13:56
Hozzvalk:
1 kerek pisktatortalap 1/3 rsze
3-4 evõkanl pikns lekvr
400 gr tehntr
4 dl tejszn
4 evõkanl zselatin
1/2 citrom reszelt hja
600 gr eper
20 gr vanlis cukor
80 gr porcukor
1 zacsk tortabevon zsel |
 |
A pisktatortt szltben 3 lapra vgjuk (kettõt majd egyb clra hasznlunk el), s egy akkora, lehzhat karikval mûkdõ tortaformba tesszk, hogy lehetõleg minl tkletesebben kitltse (a kszen kaphat pisktatortk ltalban 20-22 cm tmrõjûek), megkenjk eper- vagy ribizlilekvrral. Az eper 1/3 rszt, legszebbeket flretesszk a dsztshez, a tbbit alaposan megmossuk, jl lecsepegtetjk, a szrakat eltvoltjuk - ha tl nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vgjuk. A trt ttrjk, hozzadjuk a porcukrot s a reszelt citromhjat: a zselatint 6 evõkanl vzzel, lass tûzn, llandan kevergetve csak addig melegtjk, amg teljesen el nem olvad; a tejsznt a vanlis cukorral kemny habb verjk. A trba lazn belekeverjk a langyosra hûlt zselatint, kanalanknt a tejsznhabot. A massza felt a pisktalap tetejre simtjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradk masszval, flival betakarjuk s 3-4 rra a hûtõszekrnybe tesszk. (Mg jobb, ha elõzõ este elksztjk.) Tlals elõtt legalbb 1 rval a tetejt dsztjk a flretett, megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskn olvashat utasts szerint elksztett) tortazselvel s legalbb fl rra hidegre tesszk. Tlalskor lehzzuk rla a tortakarikt s a fm tortalappal egytt tlra cssztatjuk. Kln tlkban tejsznhabot knlhatunk hozz |
|