Marcipán
2005.02.01. 13:46
Hozzávalók: 1 kg cukor 1,5 dl tej 10 dkg darált mandula 30 dkg rétesliszt 20 dkg vaj 1/2 mandula aroma |
|
1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefõzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. (A tisztított mandulát darálás elõtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tûzrõl. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerû elõbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihült és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és porcukros kakaóban meghemp |
|