Epres túrótorta
2005.02.01. 13:56
Hozzávalók: 1 kerek piskótatortalap 1/3 része 3-4 evõkanál pikáns lekvár 400 gr tehéntúró 4 dl tejszín 4 evõkanál zselatin 1/2 citrom reszelt héja 600 gr eper 20 gr vaníliás cukor 80 gr porcukor 1 zacskó tortabevonó zselé |
|
A piskótatortát széltében 3 lapra vágjuk (kettõt majd egyéb célra használunk el), és egy akkora, lehúzható karikával mûködõ tortaformába tesszük, hogy lehetõleg minél tökéletesebben kitöltse (a készen kapható piskótatorták általában 20-22 cm átmérõjûek), megkenjük eper- vagy ribizlilekvárral. Az eper 1/3 részét, legszebbeket félretesszük a díszítéshez, a többit alaposan megmossuk, jól lecsepegtetjük, a szárakat eltávolítjuk - ha túl nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vágjuk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot és a reszelt citromhéjat: a zselatint 6 evõkanál vízzel, lassú tûzön, állandóan kevergetve csak addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad; a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A túróba lazán belekeverjük a langyosra hûlt zselatint, kanalanként a tejszínhabot. A massza felét a piskótalap tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék masszával, fóliával betakarjuk és 3-4 órára a hûtõszekrénybe tesszük. (Még jobb, ha elõzõ este elkészítjük.) Tálalás elõtt legalább 1 órával a tetejét díszítjük a félretett, megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskón olvasható utasítás szerint elkészített) tortazselével és legalább fél órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk róla a tortakarikát és a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá |
|